Zašto je sport dobar za devojčice?

Zašto je sport dobar za devojčice?

Za dečake se već po rođenju nekako podrazumeva da će se čim prohodaju baviti nekim sportom. Kod devojčica je situacija nešto drugačija i zato se manje devojčica i bavi sportom. Ali, ne oklevajte! Vodite i devojčicu na sport jer, pored jačanja fizičke kondicije i dodatne zabave, postoji još najmanje 5 razloga zašto bi devojčice trebalo da se bave sportom:

1.Bavljenje sportom povećava samopouzdanje
Devojčice koje se bave sportom imaju veće samopouzdanje od onih koje se ne bave sportskom aktivnošću. Zašto? Kroz sport učite da možete da vežbate, da imate snagu, da postignete ciljeve. Sve su to preduslovi za veće samopouzdanje. Pored toga, sport devojčicama omogućava da imaju odgovarajuću kilažu, kondiciju i naravno da steknu nove prijatelje.

2. Devojčice koje se bave sportom uče šta je timski rad i kako se radi na ostvarenju ciljeva
Bavljenje sportom uči devojčice o vrednim životnim lekcijama. Dok vežbaju sa trenerima i saigračima kako da pobeđuju i ostvare ciljeve, takođe uče kako da budu i uspešne u svim drugim životnim sferama. Te lekcije će im pomoći i kasnije i u porodičnom i u poslovnom životu.

3. Sport je važan za zdravlje devojčica
Pored toga što su u formi i imaju odgovarajuću kilažu, dokazano je i da devojčice koje se bave sportom manje puše. Takođe, kasnije u životu devojčice koje su se bavile sportom imaju manju verovatnoću da obole od raka dojke i osteoporoze.

4. Devojčice koje se bave sportom bolje prolaze u školi
Mnogi ljudi misle da bavljenje sportom oduzima mnogo vremena za učenje. Međutim, istraživanja su pokazala da devojčice koje se bave sportom bolje prolaze u školi nego one devojčice koje se njime ne bave. Sport podstiče učenje, memoriju i koncentraciju a to sve pomaže aktivnim devojčicama u školi.

5. Vežbanje smanjuje napetost
Bavljenje sportom smanjuje stres i pomaže da se osećate srećnije. Kako? Hemija koju mozak proizvodi tokom bavljenja sportom poboljšava raspoloženje. Saigrači su takođe veoma bitan faktor koji poboljšava raspoloženje. Biti u timu takođe pojačava i vezu među prijateljima. Dobro je znati da će te saigrači podržati kako na terenu i treningu, tako i van njega.

Da li se vaša devojčica bavi sportom?

Autor: Nemanja Ivović, Viši fizioterapeut
www.klubickids.com

Školice Sporta